2015-05-20

Ny frisk luft håller trafiken i gång på Malmö Godsbangård

På uppdrag av Trafikverket fick Limhamns Industriservice i uppgift att byta ut gamla stamledningar gjorda i järn som transporterar tryckluft på Malmö Godsbangård. De befintliga stamledningarna fanns över ett cirka tre kvadratkilometer stort område och var kopplat till industrier som inte längre ägdes av staten.

-Utmaningarna var många, berättar Claes Thelander på Limhamns. Vi var tvungna att borra under jord och de ritningar som finns över området var ofullständiga och mindre pålitliga. Vi hade ingen aning om vad vi skulle stöta på helt enkelt, säger han.

Dessutom så fick pågående arbete på godsbangården inte påverkas. Man hade från lördagar kl 16.00 t o m söndagar kl 20.00 under totalt sex veckor på oss att arbeta. Om något hände under arbete som försenade tågen skulle det blir dyrt. Mycket dyrt.

-Säkerheten är förstås stor i de här sammanhangen, berättar Claes vidare. Vår personal har de säkerhetsutbildningar som krävs och vi tog hjälp av Infranord för att täcka upp ytterligare – det är mycket som kan gå snett inne på en bangård.

Efter att noggrant ha studerat område och ritningar så bestämde man sig att borra i en båge under marken för att undvika eventuella hinder. Stundtals blev det faktiskt nästan 45 graders vinkel innan man kunde gå uppåt igen med borren.

 Tidigare hade tre kraftiga kompressorer från Atlas Copco installerats av Limhamns för att säkerställa högkvalitativ tryckluft för arbetet som sker på bangården. I huvudsak sköter kompressorer och ledningar tre saker; De pneumatiska växlarna, den hydrauliska balkbromsningen samt spiralbromsningen. Tack vare att tre kompressorer sköter systemet så är både kapacitet och säkerhet mycket hög!

 -Vi såg också till att nyttja den spillvärme som kompressorerna avger, säger Claes. Värmen kopplades in i ett ventilationssystem som ser till att temperaturen håller sig konstant inne i kompressorbyggnaden. Det minskar slitage och ger kompressornera en optimal miljö att arbeta i. 

Sex veckor från start var allt färdigt. –Det var ett stort, utmanande men givande projekt, säger Claes. Det fanns stunder då jag undrade hur i hela världen vi skulle ro detta i land, inte minst när borren stötte emot något djupt i marken. Men vi är ju kända för att ha unika lösningar så det löste sig bra och Malmö Godsbangård kunde sköta sitt arbete utan störningar. Och nu kan de arbeta i förvissning om att tryckluften går dit den ska i många år framöver.


Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår